torstai 7. kesäkuuta 2012

Muutamia lintuhavaintoja Hailuodosta


Hailuodossa kaikkialla kuulee kurkien, hanhien ja kuovien ääntä. Niiden äänet ovat erottamaton osa maisemaa.

Kuovin (Numenius arquata/Curlew) pesimäkanta on vähentynyt Etelä-Suomessa, kuten myös muualla maailmassa. Kuovi on ns. silmälläpidettävä laji. Vielä se ei ole uhanalainen, mutta sen kantoja seurataan nyt erityisen tarkasti. Suurin osa maailman kuoveista pesii Euroopassa ja noin joka viides EU:ssa pesivät kuovi pesii Suomessa. Suomalaiset kuovit talvehtivat Brittein saarilla ja Länsi-Euroopassa. Toisin kuin useimmat muut lintulajit, kuovinaaras lähtee muuttomatkalle pian poikasten kuoriuduttua jo kesäkuun alkupuolella, ja koiraat jäävät huolehtimaan poikasista.



Lapasorsalla (Anas clypeata/Northern Shoveler) on suuri littana nokka, jolla se suodattaa vedestä itselleen ravintoa. Se syö monenlaisia pieneliöitä. Ison nokkansa tähden se kuuluu samaan koomisen näköisten lintujen kerhoon kuin telkkä omituisen persoonallisen pään muodon johdosta. Lapasorsan kaula on matalampi kuin muilla sorsilla.



Lapasorsa koiras on keväällä ja alkukesällä komeissa väreissään. Syksyllä se ei enää olekaan väritykseltään niin loistokas. Koiras takaapäin:



Punajalkaviklo (Tringa totanus/Common Redshank):




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)