tiistai 5. kesäkuuta 2012

Top5Lintu: Ristisorsa


Käväsin viikonloppuna Hailuodossa. Menin, heti kun ennätin, katsomaan ristisorsaa (Tadorna tadorna/ Common Shelduck) sekä tietenkin muitakin lintuja. Ja, siellähän ristisorsa olikin – samalla paikalla kuin aina. Äänten perusteella niitä oli tällä kertaa kyseisellä alueella enemmän kuin edellisinä vuosina.


Muistelen jo lapsuudessani tai nuoruudessani nähneeni ristisorsia Perämeren saarilla. Ristisorsa on lintu, jonka tunnistaa, kun sen on kerran nähnyt.
Ristisorsia ei kuitenkaan niin vain Suomessa näe. Se on harvalukuinen. Ilmoitettuja varmoja pesintöjä on vain noin 40 – tosin, luulen, että pesintöjä on hieman enemmänkin, koska kaikista ei kuitenkaan ilmoitusta Lintu Atlakseen tai Tiiraan tehdä. Suomessa ristisorsia on eniten Hailuodossa. Sen sijaan, esimerkiksi Britteinsaarilla niitä on vielä enemmänkin. Laji on siis Suomessa harvalukuinen, mutta toisaalla Euroopassa sitä kuitenkin pesii.

Suomeen ristisorsa palaa huhtikuussa vietettyään talven Länsi-Euroopassa. Se munii toukokuun alussa 8-12 munaa, joita hautoo 4 viikkoa. Molemmat emot huolehtivat poikasista.


Ristisorsa kuuluu minun Top5-lintuihin. Se on kaunis, ja mielestäni hyvin erikoisen värinen lintu Suomen linnuksi. Sitä ei ulkonäön ja ison koon vuoksi helposti miellä sorsaksi. Enemmänkin se on jotakin ankan ja hanhen välillä olevaa… (ja, niin se ehkä onkin?) Sen jalat ovat pidemmät kuin sorsilla, mikä luo sen olemukseen ylvästä ryhtiä.  Koiraan nokka ja jalat ovat upeasti samanväriset. Puvussa valkoisen, ruskean ja mustan rajat ovat erittäin selkeät, ja tekevät linnusta paitsi helposti tunnistettavan, myös hyvin persoonallisen ja kauniin. Kuvaamani ristisorsa on koiras: koiraalla on kyhmy nokassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)