tiistai 20. toukokuuta 2014

Härkälinnut hautovat


Härkälinnut ovat taas saapuneet Alasenjärvelle Lahdessa. Ainakin kaksi varmaa pesintää olen havainnut.Pesät ovat kiikkeriä kaislalauttoja. Useasti myrskyävä tuuli hajottaa härkälinnun pesiä, sillä ne ovat vain kaisloihin punottuja heikkoja lauttoja. Alla kaksi kuvaa pesästä, jossa toinen emo hautoo ja toinen on pesän takana:
Kuvan pesä on paikalla, jossa ihmiset uittavat koiria – vaikka paikka ei ole koirien uittamisalue. Seurasin lauantaina, kun koira ui noin kahdeksan metrin päässä härkälinnun pesästä, jossa emo hautoi. Onneksi koiran omistaja piti koiransa koko ajan liikkeellä heittämällä sille veteen lelua, jota koira kävi noutamassa. Koiralla ei ollut aikaa katsella ympärilleen havaitakseen hautovan härkälinnun sitä lähellä. Hautova härkälintu:


Härkälintu pesii joka vuosi kyseisessä samassa paikassa. Kuulin pari vuotta sitten jonkun nähneen, miten koira yritti tavoitella kyseisessä rannassa jotakin lintua. 

Tämä koirien uittaminen on minulle tietenkin läheinen asia, koska minulla on koira. Toisaalta, olen huolissani edellä mainitusta härkälinnun pesinnästä nimenomaan koirien tähden, enkä niinkään myrskytuulien tähden. Härkälintu pääsee kyllä sukeltamalla pakoon koiraa, mutta hautova härkälintu sitten on jo toinen juttu. Ja, poikaset eivät varmasti pääse pakoon, tai poikasia selässään kantava emo ei ehkä pääse koiraa pakoon. Koirien omistajien täytyisi pitää koira koko ajan omassa kontaktissaan koiran uidessa, jotta koira ei ehtisi katsella ympärilleen ja kiinnostua linnuista. Saa nähdä miten käy tälle härkälinnun pesinnälle… Tässä kuvassa kuitenkin munia haudotaan:


 Härkälinnut hautovat munia vuorotellen – naaras ei siis ole ainoa munien hautoja. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)