perjantai 13. marraskuuta 2015

Sarvipöllöjen muuttoaikaa
Tämän viikon aamut ovat olleet jännittäviä. Kerran aamulenkillä (noin klo 06.40) Malla-koiran kanssa, tavoistamme täysin poiketen, menimme erään kotitaloni läheisen kerrostalon sisäpihalle (emme koskaan ole tätä tehneet, mutta halusin nähdä ko. pihan). Pihalla pian kuulin korkean talon katolta lyhyen ja nopean huu-äänen. Ääni ei ollut kyyhkyn. ja, saman tein, vajaan kahden askeleen jälkeen, toinen nopea huu-ääni. Ääni oli ikään kuin varoitusääni – niin sen mielsin. Vaikka kuinka yritin tähyillä katolle, en nähnyt lintua. En tiedä onko pöllöillä varoitus- tai merkkiäänenä sellainen matalla lyhyt huu-ääni.

Missä pöllö luuraa? Maastoutumisen mestari.

Seuraavana aamuna, noin klo 04.50, olin parvekkeellani (kyllä, olen useasti siihen aikaan parvekkeella) ja yhtäkkiä editseni lensi matalalla musta hahmo heittelehtien puolelta toiselle. Lintu lensi talojen muodostaman sisäpihan lävitse nopeasti, äänettömästi, heittelehtien ja suhteellisen matalalla. Olin siihen nähden suurin piirtein samalla korkeudella. Mutta, oli pimeää, enkä voinut tehdä siitä parempia näköhavaintoja. Koko ja heittelehtivä lentotyyli kuitenkin viittaisi sarvipöllöön.

Tänään aamulla, vielä hämärässä, noin klo 07.15 sain siitä näköhavainnon sen talon katolta, jossa kuulin ensimmäisen kerran sen äänen. Se seisoi liikkumatta paikallaan. Oli aivan liian hämärää nähdäkseni sitä tarkemmin. Ja, kovin läheltä taloa sitä ei voinut nähdä, vaan sitä oli katsottava kauempaa, jotta se ylipäänsä näkyi. Ei ollut pieni pöllö.

Menin sitä uudelleen tähyämään noin klo 09.00 kyseisen talon lähettyviltä ja lähimetsistä, mutten löytänyt sitä.


Sen lentotavan perusteella luulen sen olevan sarvipöllö. Tällä alueella on pöllöjä, joista olen äänihavaintoja kevätaamuöinä saanut ihan läheltä kotiani. Aluetta ympäröi kahdelta suunnalta suhteellisen laajat pellot (Viikin pellot ovat lentoteitse vain satojen metrien päässä ja samoin Savelan pellot). Myös metsää on hyvin jäljellä. Pöllöille on paljon saatavilla nisäkkäitä (jäniksiä ja citykaneja etenkin), myyriä, paljon hiiriä (niitä liikkuu aamuyöllä ja iltaisin sisäpihallammekin) ja lintuja.


En ole tällaista aktiivisuutta pöllöillä tähän aikaan vuodesta tavannut – enkä tällä seudulla varsinkaan. En myöskään tiedä kuinka suuria vaelluksia sarvipöllöillä on tänä vuonna ollut. Jostakin tämä/nämä on tähän vaeltanut. Jos se siis sarvipöllö on. Tai, kaikkein todennäköisimmin se on muuttomatkalla oleva yksilö. Kaikki sarvipöllöthän eivät talvehdi Suomessa, vaan ne muuttavat juuri näihin aikoihin (syys-joulukuussa) Keski- ja Etelä Eurooppaan. Todennäköisesti se/ne on syysmuutolla oleva yksilö.

Niin, ja mainittakoon, että toissapäivänä näin tuossa lähellä metsäpolulla oksennuspallon. Paitsi, että en ole täysin varma onko se oksennuspallo. Jos ehdin, niin käyn preparoimassa sen – jos se siellä vielä on löydettävissä. Kun sen tikulla preparoin, niin siitähän sen näkee, onko se oksennuspallo vai jokin muu.

Sarvipöllön kuvat ovat päivältä 18.5. 2014. Kuvat saa isommaksi klikkaamalla hiirellä jotakin kuvaa.
This week I have made observations about the Owl. One night it flew past my balcony. I heard it one other morning when I was out with my dog Malla, but I didn’t see it. Today morning I saw it on the roof of the one building. I think it is the Long eared-owl, because it’s style of fly was so erratic. Probably it is in it’s way to fly to the Central and Southern Europe. The migration time of Long eared-owls are September–December.

These photos of the Long eared-owl I took 18.5. 2014.

Anu

4 kommenttia:

 1. Kiinnostavia havaintoja olet tehnyt! Minusta on aina kiehtovaa "jäljittää" lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi.
   Tuo pöllön löytäminen valoisaan aikaan on aika mahdotonta. Kunpa löytäisin sen!
   Anu

   Poista
 2. Kiva yllätys sinulla. Tämä bongauksen haasteellisuus juuri onkin lintuharrastuksen suola.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirlah. Haastetta tässä aina riittää ja se tosiaan tekee koko lintuilun mukavaksi :)
   Eilen en enää saanut pöllöstä mitään havaintoa.
   Anu

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)