lauantai 14. heinäkuuta 2012

Harmaasieppo


Lähiympäristössäni ei pesi harmaasieppoja, joten en tunne niitä juuri laisinkaan. Harmaasieppo (Muscicapa striata/ Spotted Flycatcher, eng.) kuuluu Suomen 10 yleisimmän pesimälinnun joukkoon, joten sitä kyllä periaatteessa voi nähdä kaikkialla Suomessa.


Käydessäni pohjoisemmassa Suomessa näin harmaasieppoja sekä Hailuodossa että Sotkamossa. Sotkamossa, maalaistalon pihapiirissä, hetken seurailin harmaasieppojen touhuja. Harmaasiepon havaitseminen on helppoa, sillä se istuu näkyvällä paikalla.


Kaksi harmaasieppoa kantoivat ahkerina poikasilleen hyönteisiä. Aina välillä ne istuivat jonkin seipään päällä, postilaatikon päällä ja sähkölangan päällä. Yhtäkkiä ne pyrähtivät hyönteisen perään, nappaisivat sen ja palasivat istumaan. Ne eivät siis lentäneet suoraan poikasten luo pyydystettyään hyönteisen, vaan menivät ensin, hyönteinen nokassaan, istuksimaan paikoilleen ja tarkkailemaan olisiko reitti poikasten luo turvallinen.



Kaiken kaikkiaan harmaasieppo vaikutti hyvin pelottomalta linnulta, eikä se ollut arka. Ja, se on kaunis pieni lintu. Sen väritys on ehkä vaatimaton, mutta se on jotenkin rauhallisen oloinen ja sen rauhallisuus ja pelottomuus tekevät siitä mielenkiintoisen ja persoonallisen. Sen silmät ovat kauniit tummat nappisilmät. Silmiinpistävää on, että sen jalat ovat melko lyhyet.


Elokuussa harmaasiepot aloittavat muuttomatkan Afrikan eteläisiin osiin. Ja, Suomeen ne palaavat toukokuusta alkaen, mutta suurin osa harmaasiepoista palaa vasta kesäkuun puolella. Harmaasieppo munii 4 – 6 munaa. Naaras hautoo munia 13-14 vuorokautta. Molemmat, sekä koiras että naaras, ruokkivat poikasia.



Kuvat kuvattu Sotkamossa 1.7. Kuvat saa isommaksi klikkaamalla jotakin kuvaa.


4 kommenttia:

  1. Harmaa- vai pikkusieppo? Mistä nämä erottuvat?

    Kysyy Pirkko

    VastaaPoista
  2. Voisi sanoa muutamaksi erottavaksi tekijäksi, että pikkusieppo on yläpuolelta ruskeahko ja alapuolelta valkeahko – harmaasieppo puolestaan on yläpuolelta harmaanruskea ja vatsapuoli on sellainen ”likaisen valkoinen”. Pikkusieppo koiraalla on oranssi kurkkulaikku ja vahalla pikkusieppokoiraalla kyseinen oranssi laikku jatkuu pidemmälle rintaan asti. Harmaasiepolla rinta on siis valkoinen, mutta siinä on sellaisia epäselviä harmahtavia viiruja.
    Pikkusieppo on myös pienempi kuin harmaasieppo.

    Kiva kun kysyit, mistä nämä kaksi sieppoa erottaa toisistaan. Itselleni tekee hyvää kerrata Lintuoppaasta näiden kahden siepon tuntomerkkejä, koska sieppoja en juurikaan lähiympäristöissäni pääse tarkkailemaan. Lukemalla oppii ja asioita jää mieleen, mitä useammin lukee.

    Anu

    VastaaPoista
  3. Moi! Luultavasti et viestiä joko näe tai et vastaa mutta kysäsen silti.
    Olis tuossa varastossa juuri tehty harmaasiepon pönttö. Piha ei ole vilkas mutta kyllä siinä pikkasen melua on. Joten onko järkeä lähteä koittamaan josko harmaasieppo siihen pesisi vai kannattaako edes yrittää ettei lopeta pesintää kesken kuulemma aika arkoja siinä. Mitä mieltä? Ja minne kannattaisi laittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Viestisi tuli hyvin perille ja kyllä minä vastaan kaikkiin viesteihin, vaikka niitä laitettaisiin näihin vanhempiinkin kirjoituksiini. Nyt olen ollut reissun päällä, joten en ole muutamiin päiviin käynyt koneella – siksi tämä viive vastaamisessa.

      Minusta kyllä kannattaa ripustaa se pönttö ja kokeilla tulisiko siihen keväällä pesijä. Harmaasiepon pönttö ripustetaan 1,5 – 3 metrin korkeuteen. Kyllähän nuo pesivät omakotitalojen pihoilla, joilla kuitenkin jonkin verran on liikettä ja meluakin kesäisin. Kun pöntölle vaan etsii sen pihan suojaisimman, rauhallisimman paikan, niin uskon harmaasiepon pesivän ihan onnistuneesti. Harmaasieppo on lintu, jota on kiva vähän etäämmältä katsella kesällä, kun se kantaa poikasille ruokaa. Onnea pöntöllesi!

      Anu

      Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)