Translate

torstai 2. elokuuta 2012

Punarinta ja leppälintu


Alempana kirjoituksessa Punarinnan varpaat, Annikan kommentit innostivat minua kertaamaan, olisiko kuvissa leppälintu, eikä punarinta. Poikasten tunnistaminen on erittäin vaikeaa, koska poikasilla muuttuu puku. Poikaset eivät oikein näytä lajityypillisiltä, eikä sellaisilta kuin lintuoppaiden kuvissa. Puku muuttuu pikkuhiljaa, ei yhtäkkiä radikaalisti, ja siksi poikaset eivät näytä samanlaisilta kovin pitkää aikaa, vaan niiden ulkonäkö vaihtelee. Punarinta on pesinyt varhain ja sen poikaset ovat jo melko isoja. Niiden puku muuttuu tällä hetkellä alati.


Pitäisin katselemaani lintua punarintana, koska alueella pesii punarinta ja kyseisen yksilön lähellä tiksutti punarinta, kuten punarintaemolla on tapana tiksuttaa poikasen lähettyvillä. Kyseisessä paikassa myös punarinta on jokapäiväinen kulkija. Leppälintuja alueella en ole havainnut, enkä kuullut. Toistaiseksi kukaan muukaan alueen lintuja havainnoivista ei ole kertonut leppälintuhavainnosta.


Punarinta kulkee maassa pensaiden ja kukkapenkkien alla ja vieressä, kuten kuvankin poikanen kulki. Kuvassa poikanen on noin reilun 10 cm maanpinnan yläpuolella rautaisen koristelinnun päällä. Leppälinnut puolestaan viihtyvät hieman korkeammalla maanpinnasta.

Sekä leppälinnulla että nuorella punarinnalla on punertavaa pyrstössä. Sekä nuorella leppälinnulla että nuorella punarinnalla silmän ympärillä on valkea rengas. Leppälinnut jalat ovat melko tummat, mustat. Punarinnan jalat ovat vaaleammat. Kuvan linnun jalkojen väri viittaa punarintaan:


Punarinnan istuma-asennolle lajityypillistä on, että sen siiven kärjet ikään kuin töröttävät ruumiista irti, ja töröttävien siipien välistä laskeutuu pyrstö. Leppälinnulla siipien kärjet sulautuvat ruumista vasten, eivätkä törötä kuten punarinnalla. Kuvassa linnulla on punarinnan lajityypillinen asento, jossa siipien kärjet törröttävät ruumiin ja pyrstön ”ohi”:


Kuvan linnulla on jo lajityypillistä kuviota siivessä. Punarinnalla kulkee vaalea poikkijuova siivessä. Samanlainen on kuvan linnulla muodostumassa. Leppälinnulla sitä ei ole. Leppälinnulla, ja sen poikasella, on siiven etuosassa musta alue (onko kyseessä alula eli ns. pikkusiipi?). Kuvan linnulla ei sitä ole. Muutoin, minulle on tosi vaikea erottaa kuvien siipikuvioista leppälinnut tai punarinnan kuviota.


Punarinta on pyöreähkö ja leppälintu on sellainen hoikka, pitkulainen. Niiden muoto poikkeaa toisistaan.


Olisin tosi iloinen, jos alueella olisi leppälintu! Se olisi uusi tulokas. Toisaalta, olen varma, että leppälintu ei ole pesinyt ihan lähellä havaintopaikkaa, sillä olisin havainnut leppälinnut, jos niitä olisi. Jos kuvassa on leppälintu, se on lentänyt havaintopaikalle jostakin hieman kauempaa. Se on täysin mahdollista. Toivottavasti se on leppälintu. Leppälinnut: tervetuloa!

Vai, olisiko se jokin muu kuin punarinta tai leppälintu...

9 kommenttia:

  1. Ei tuo leppälintu ainakaan ole. Leppälinnulla on mustanharmaat jalat ja se istuu erilaisessa asennossa, enemmän pystyssä ja on vähemmän pallo.

    VastaaPoista
  2. Meidän pihassa on näkynyt molempia, sekä punarintoja että leppälintuja. Minusta poikaset muistuttavat kovin paljon toisiaan, en aina tiedä, kummista on kyse.
    Mutta viimeksi tänä aamuna näin pihassa samannäköisiä lintuja kuin nuo sinun lintusi. Minäkin olisin taipuvainen pitämään kuviasi leppälintuina mieluummin kuin punarintoina.
    Mutta minähän tunnen lintuja vain ylimalkaisesti.

    VastaaPoista
  3. Kirlah, koetapa ottaa kuvia näkemistäsi linnuista, sekä punarinnasta että leppälinnusta. Niiden jalkojen värissä pitäisi olla eroa. Katso erottuvatko jalkojen värierot kuvissa.

    Leppälinnun ja punarinnan olemuksessa on myös ero, kun ne istuvat: punarinnalla "sojottaa" ne siiven päät ikään kuin irti kropasta.

    Vaan. kyllä on poikasten tunnistaminen haastavaa :) Se on ihan kaikille haastavaa, myös heille, jotka ovat pitkään harrastaneet lintuilua tai lintujen havainnointia.

    Tuossa samassa havaintopaikassa, missä kuvan lintu on, oli maassa samannäköinen yksilö, mutten tiedä, oliko sama yksilö kuin tämä kuvan poikanen. Se riiputti toista siipeään, kuten punarinta lajityypillisesti riiputtaa. Sain siitä siiven riiputuksesta ihan hyviä kuviakin, mutta ne ovat toisella tietokoneella, enkä voi niitä juuri nyt tähän postata.

    Anu

    VastaaPoista
  4. Moi! Olen tuo sama anonyymi kuin edellisessä samanaiheisessa postauksessa ;) Kieltämättä aika kinkkinen tilanne. Oma mielipiteeni on hieman horjunut, mutta uskoisin kyllä silti yhä, että se on leppälinnun poikanen. Punarinnan poikasilla on aikuisuuteen asti juovikas rinta, eikä pyrstön oranssi ole yleensä noin vahvaa. Pyrstö on yleensä enemmän ruskea kuin oranssi.
    Tässä osoitteessa yksi kuva leppälinnun poikasesta:
    http://kuvakertomuksia.blogspot.fi/2012/07/leppalintujen-maailmalle-lahto.html

    VastaaPoista
  5. Hei,
    kiitos linkistä! Siinä on Kirlahin ottama tosi hyvä kuva aikuisesta leppälintunaaraasta. Kuvassa näkyy myös sen jalkojen tumma väri hyvin. Samoin sen siiven kuvio näkyy hyvin. Siiven kuvio näyttää hyvin samanlaiselta kuin näissä minun ottamissani kuvissa. Näistä siiven kuvioista en osaa tehdä lajimääritelmiä.

    Valo tekee aina omat juttunsa kuviin. Ottamissani kuvissa aurinko paistoi vasemmalta. Aurinko tietenkin voi korostaa ja kirkastaa pyrstön ruskean värin. Samoin aurinko voi vaalentaa jalat ja tehdä puvun värin hailakaksi, harmaaksi. Auringosta huolimatta jalkojen väri näyttäisi liian vaalealta leppälinnun jaloiksi. Kun katsoo netistä kuvia leppälinnuista, niiden jalat näyttävät auringossa kuitenkin selkeästi tummemmilta: kun valo tulee suoraan leppälinnun jalkaan, niin se näyttäisi tekevän mustasta jalasta ikään kuin valkoisen tai valkoisenharmaan, eikä vaaleanruskean kaltaiseksi kuten käy punarinnan jaloille auringon valossa (Kun aurinko paistaa leppälinnun mustaan jalkaan, valo ikään kuin heijastuu siitä ja muuttaa mustan valkoiseksi)

    Punarinnoilla on tapana kulkea maassa pensaiden alla, kukkapenkkien suojissa ja jäädä välillä paikoilleen kuvan linnun tavoin. Ne saattavat maassa olla paikoillaan pitkät hetket. Toivoisinpa Kirlahin kertovan tekevätkö leppälinnut samoin, sillä Kirlah on varmasti seurannut niiden touhuja huomattavasti enemmän kuin minä (minulla ei juuri ole kokemusta leppälinnuista, koska niitä ei ole koskaan pesinyt havaintopaikkojeni läheisyydessä) ja Kirlahin havainnot ovat hyviä! Minä olen nähnyt leppälintujen kyllä istuksivat paikoillaan, mutta puun oksilla, ei maan läheisyydessä tai maassa pitkiä aikoja, enkä ole nähnyt niiden kulkevan pensaiden suojissa maassa punarintojen tavoin. Mutta, olen havainnoinut leppälintuja tosi vähän em. syystä.

    Tässä ympäristössä on myös kaksi punarinnanpoikasta, joilla on jäljellä poikaskuviointia, eli sitä viirutusta. Näitä kuvien lintuja ehkä myös kaksi (tai sitten vain yksi): niillä sitä kuviointia ei ole. Alueelle tuli ensimmäisiä punarintoja keväällä tosi varhain ja uskon niiden yksilöiden pesineen myös hyvin varhain. Kaksi eri aikaista pesintää? Vai emojen puvunvaihto? Vai eri lajit? En ole nyt lintukirjallisuuteni äärellä, joten en voi lukea pikkulintujen puvun vaihdosta: vaihtavatko pikkulintuemot pukuaan ja aloittavatko ne vaihdon heti pesinnän jälkeen, kun poikaset lähtevät pesästä?

    Kun linnut vaihtavat pukuaan, tai pöyhöttävät itseään, niitä on tosi vaikea tunnistaa, sillä niistä katoaa lajityypilliset piirteet. Esimerkiksi, näin keväällä hippiäisen, jolla ei puvussa näkynyt juuri mitään lajille tyypillisiä piirteitä:

    http://lintuilua.blogspot.fi/2012/05/erityinen-hippiainen.html

    Vert. hippiäinen:
    http://www.lintukuva.fi/lajikuvat/regreg/

    Ympäristössä ei ole kuulunut, eikä näkynyt leppälintuja. Mahdollista kuitenkin on, että poikanen on hieman kauempaa lentänyt tähän. Havaintopaikassa käy nyt metsästä lentäviä lintuja: mustapääkerttuja, hernekerttuja, pajulintuja jne. Mutta, niiden laulua on kuulunutkin kevään ja alkukesän lähimetsästä. Leppälintua ei ole kuulunut (olen useasti keväällä ja kesällä ollut lintuilemassa aamuyöstä kuullakseni ja nähdäkseni lintuja ja leppälintuhan laulaa juuri yöllä ja aamuyöllä).

    Uskon kyllä, että leppälinnun poikaset voivat lentää alueelle myös kauempaa, ja emo perässä. Lähin tietämäni leppälinnun pesintä on noin kilometrin päässä. Sieltä tullakseen niiden tulisi ylittää iso peltoaukea, joten sieltä ne tuskin ovat tulleet. Sen sijaan hyvin mahdollista olisi, että leppälintu pesisi jossakin rakennuksessa tai jonkun pihan pöntössä ihan toisissa suunnissa (ja voisi olla suht lähelläkin) ja olisi sieltä eksynyt tähän…

    Poikasten ja lintujen, jotka vaihtavat pukuaan, tunnistaminen on tosi vaikeaa, mutta se on vain mukavaa :)

    Suuri osa poikasista jää minulta tunnistamatta.

    Anu

    VastaaPoista
  6. Koska havaitsen punarinnan poikasia, joilla puvun muutos tapahtuu eriaikaisesti, selvitin hieman lintujen sulkimista.

    Aikuinen punarintanaaras alkaa sulkimisen noin heinäkuun puolivälissä. Aikuinen leppälintunaaras aloittaa sulkimisen noin kesäkuun puolivälin jälkeen. Tässä havaintopaikassani punarintanaaras sulkii parhaillaan: sitä ei juuri näe, se ei juuri lentele, mutta sen tiksutus kuuluu pensaista.

    Toisaalta, luulenko aikuista sulkivaa punarintaa poikaseksi ja se selittäisi, miksi näen kahden eri sulkimisvaiheen poikasia? Vaan, yhtäältä: punarinta kyllä useasti tekee kaksi poikuetta saman kesän aikana, joten poikueita voi olla kaksi eri ikäistä ja niiden puvut ovat siksi eri vaiheissa.

    Sekä leppälintujen poikasten että punarinnan poikasten ensimmäinen sulkasato on 1-3 kk sisällä sen itsenäistyttyä. (Talitinttien sulkasato alkaa noin 56 vuorokauden iässä ja toisen pesueen poikasilla se alkaa jo noin 42 päivän ikäisinä!) Jo ennen varsinaista ensimmäistä sulkasatoa, poikasella voi vaihdella höyhenpeite. Poikasten ulkonäkö on todella muuttuva, ja siksi niiden lajitunnistaminen on vaikeaa.

    Ensimmäiseen kommenttiin liittyen. Etsin netistä kuvia istuvasta leppälinnusta, jotta näkisin sen istuma-asennon: kropan asento ja siivet istuma-asennossa. Istuvasta leppälinnusta ei helposti löydy kuvia. Leppälinnuista on netissä paljon kuvia, mutta ne seisovat kuvissa. Syynä istuvien leppälintujen kuvien puutteeseen se, etteivät ne istu kauan aikaa paikoillaan? Jos niillä olisi tapana istuksia pitempään paikoillaan, niistä olisi kuviakin istuma-asennossa. Seisovista leppälinnuista kuvia löytyy paljon. Tässä kuitenkin yksi löytämäni kuva istuvasta leppälintunaaraasta. Sen asento on aika pysty (kuva on sivun viimeinen):

    http://www.merenkurkunlty.net/cgi-bin/wordpress/?page_id=287

    Anu

    VastaaPoista
  7. Anonyymi oli laittanut linkin leppälintuihini. Se ylin kuva on todellakin naaras, joka syötti poikasia, jotka istuivat kuusiaidan oksilla. Ruokaa kantoi myös koiras, joka on siis toisessa kuvassa puuoravan päällä.
    Poikasia oli useita, niistäkin minulla on kuva, mutta kaikki kuvat ovat erittäin huonoja ja epäselviä - ikkunan läpi kuvattuja nääs.

    Kun katselin noita leppälinnun poikasten kuvia, ne ovat jotenkin käpymäisiä, vähän samanlaisia kuin tuo naaraslintukin, ja niillä näyttää olevan pyrstö jo aika oranssinen - vaikka kuvistani näkyykin huonosti.
    Käpymäisyyden takia olisin melkein valmis muuttamaan mielipidettäni ja voisi olla mahdollista, että kuvasi linnut voisivat sittenkin olla punarintoja, ne kun eivät ole yhtään "käpymäisiä".

    Punarinnat pihassamme ovat yleensä kuusiaidan suojassa ja pyrähtävät sieltä äkkiä nurmikkoon ruokaa hakemaan ja sitten äkkiä takaisin, niitä on vaikea kuvata, kun ei ole kauhean hyvää objektiivia (ja likainen ikkuna ;)
    Leppälinnut hakivat yleensä ruoan muualta ja toivat ruoan poikasille kuusiaitaan. Niitä ei juuri maassa näkynyt, erittäin harvoin. Itse asiassa ainoa kerta kun näin tuon naaraankin noin hyvin ja läheltä, on tuo kuvaushetki.

    P.S. Sinulla on kauheat sanavahvistukset, millään eivät ole minulla muka oikein.Yritin aamulla moneen kertaan ja vielä päivällä, onnistuukohan nytkään.

    P.S.2 Minulla on joitain kuvia vielä leppälinnuista, ehkä postaan niitä, vaikken koskaan aikonutkaan.

    VastaaPoista
  8. Hei Kirlah.

    Sanavahvistukset ovat kauheita. Pidän niitä kuitenkin yhä. Olen luonut word-tiedoston, johon aina ensin kirjoitan kommenttini, jotka ovat menossa sanavahvistuksen kautta. Talletan kommenttini ko. word-tiedostoon. Siinä se on tallessa, jos kommentointi ei onnistu. Käytän koko ajan samaa word-tiedostoa tähän tarkoitukseen, joten se löytyy tarvittaessa hetkessä. Välillä poistan siitä vanhoja kommentteja, jotta tiedosto ei olisi pitkä.

    Minä olen miettinyt tuon mahdollisen punarinnan ikää. Kävin vuosi sitten sellaista lintukurssia, jossa käsiteltiin lintujen iän määritystä eli lintujen sulkimista. Tuollaisesta istuvasta linnusta, jolla ei siipien kärjet näy, ei oikein voi ikää määritellä. Olen kuitenkin pohtinut sitäkin, voisiko se olla nuori punarinta, joka muuttaa pukuaan…

    Eilen katselin sinitiaista, jonka puku oli ihan
    uskomattoman ”likainen”, eikä sinitinttiminen. Mutta sinitintti se varmasti oli. Tämä on mielenkiintoisa ja haastava aika vuodesta, kun linnut vaihtelevat pukuaan ja saattavat näyttää hieman erikoisilta…

    Kiva, jos postaat lisää kuvia, vanhoja tai uusia, leppälinnuista! Voisit hyvinkin onnistua jopa kuvaamaan istuvan leppälinnun, koska ne pesivät sinua lähellä! Ja, voit muutenkin havainnoida hyvin niiden lajityypillistä käyttäytymistä! Seuraan blogiasi!

    Anu

    VastaaPoista
  9. Kiitoksia näistä kommenteista ja keskustelusta.

    Annikan, Kirlahin ja muiden kommentit siitä, että lintu olisi leppälintu, ovat minulle erittäin arvokkaita, koska ne herättävät minut ”pessimistisestä ja turtuneesta” tutun alueen tarkkailusta. Kun havainnoi omaa lähialuettaan, sitä ei lopulta näe sillä alueella muuta lintuja kuin ne, jotka siinä pesivät, ja joita siinä aina on ollut. Silmät ja mieli sokeutuvat, eikä jaksa muistaa, että tähän aikaan vuodesta linnut liikehtivät, useista syistä, ja paikalle saattaa lennähtää sellaisiakin lajeja, jotka eivät juuri siinä pesi.

    Silmät ja mieli siis kannattaa pitää avoimena: eihän sitä koskaan voi tietää, jos vaikka paikalle lentääkin sellaisia lajeja, joita siinä ei ole näkynyt ja kuulunut. Tutulla alueella voi vierailla lajeja, joita siinä ei ole ennen ollut!

    Anu

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)