Oravat
ovat suloisen ja söpön näköisiä.
Rock on! Ilmakitaran soitantaa, Playing air guitar. |
Lintuharrastuksen
myötä oravista pitäminen on minulla vähentynyt, tai loppunut. Keväisin ja
alkukesällä, kun linnuilla on pesissään munia, oravat ryöväävät munia niitä
syödäkseen. Niin näppäriä oravat ovat, että ovat oppineet irrottamaan linnunpöntöistä
kannet/katot, jotta pääsevät esteettömästi munia noukkimaan. Kansia on täytynyt
teippailla kiinni, jotta pesinnät onnistuisivat ilman oravia. Sama juttu
tietenkin lintujen talviruokintapaikoilla: oravat osaavat irrottaa
ruokinta-automaatin kannen, ja sitä kautta rohmuavat linnuille tarkoitetut
ruoat.
Eräänä
talvena orava isonsi ruokinta-automaatista siemenaukon, vaikka ruokinta-automaatti
oli kovaa ja paksua muovia. Tänä syksynä tuttavat kertoivat oravan tekevän
kiusaa heidän puutarhassaan. Kun he laittoivat kukkasipuleita maahan, pian
orava kävi kaivamassa ne pois, itselleen.
Keväällä
eräs tuttava kertoi surullisen uutisen linnunpöntöstään. Ensin tiaiset olivat
alkaneet siellä pesiä. Pesintä oli täydessä vauhdissa ja tiaiset ahkeria.
Yhtäkkiä kuitenkin tiaiset olivat kadonneet. Ne eivät enää lennelleet pönttöön,
vaan pöntön elämä hiljeni. Silloin tällöin kirjosieppo oli käynyt kurkkaamassa
pönttöön, mutta sekään ei mennyt pöntön sisälle. Pönttöön ei mennyt tiaisia,
eikä muitakaan lintuja. Kun oli kulunut viikko, vai kaksiko – en muista enää
tarkasti, tuttava päätti katsoa, mitä pöntössä on, kun tiaiset sen hylkäsivät.
Pöntöstä
löytyi kuusi munaa ja pala oravan nahkaa.
Mitä
oli tapahtunut? Yksi alueen rohmuoravista oli ilmeisesti pyrkinyt pönttöön
munavarkaisiin. Ilmeisesti tiaisemo/emot oli taistellut raivoisasti oravaa
vastaan ja nokittuaan oravaa, oravalta oli irronnut pala nahkaakin. Oliko
toinen emoista kuollut taistellessaan oravan kanssa? Miksi tiaiset hylkäsivät
pesänsä? Jos toinen emo kuolee, niin hylkääkö toinen emo pesän? Näin on
täytynyt käydä, että toinen emo on menehtynyt ja toinen on jättänyt pesinnän –
tai, ovathan molemmatkin tintit saattaneet kuolla taistelussaan oravaa vastaan.
Tai,
voihan olla mahdollista sekin, että tiaisemot selvisivät hengissä, mutta ne
vaan päättivät hylätä pöntön, koska orava päivysti jatkuvasti sen liepeillä ja
katolla. Ehkä, tiaisten mielestä, pönttö oli sillä kertaa liian turvaton paikka
pesinnälle, kun orava oli alati lähistöllä. Tai, ehkä kuitenkin toinen emoista
kuoli ja toinen jätti pesinnän… En tiedä.
Oravat
ovat ihmisen mielestä söpön näköisiä, mutta lintujen kannalta ne ovat
vaarallisia lintujen pesimäaikana. En pidä oravista.
The
squirrel looks so cute. But they eat bird eggs. In the last spring one of my
friend told me that squirrels attempted took great tits eggs from the nestbox. After
that great tits rejected their nestbox. From the nestbox found 6 eggs and small
piece of squirrels skin. Great tits have defended their nest, because there
found piece of squirrel skin. I dont know if great tits lost their lives in
that struggle with squirrel. In any case, grat tits never came back to their
nestbox. From the view of birds, in nesting time squirrel is enemy and not cute
at all.
Vähän ristiriitaisia tunteita oravia kohtaan koen täälläkin. Eräänä keväänä järsivät tiensä välikaton väliin, melkoista töminää pitivät juostessaan. Laitoimme kolon eteen suojan, kohta sekin oli järsitty, Verkko lopulta auttoi.
VastaaPoistaEn oikeastaan haluaisi niitä pihalle mutta minkäs mahtaa kun ne tulevat ruoan perässä. Täytyy yrittää vain keksiä miten eivät pääse rohmuamaan kaikkea ruokaa.
Lintujen pesien ryöväys harmittaa ihan erityisesti!
Ristiriitaisia fiiliksiä oravat herättävät, kun lintujen kannalta ajattelee asiaa...
PoistaEn oikein ymmärrä luonnonystävänä jaottelua " hyviin ja pahoihin". Orava kuuluu luontoon siinä missä linnutkin. Silläkin on omat "vihollisensa" ja huollettavansa. Lintumaailma itsessäänkin sisältää toisten pesien ryöstelyä ja vastaavaa. Taistelussa lisääntymisoikeudesta ja elintilasta kirjosieppokin tyhjentää tiaisen pesän, vaikka siellä olisi jo poikaset. Kylmästi ne heitetään ulos. Se on luontoa.
VastaaPoistaKun me ihmiset aloitetaan ruokkimaan jotain osaa luonnonvaraisista eläimistä, ei siellä " ymmärretä" kahtiajakoa.
Orava on helpoo ohjata ihan omalle ruokintapaikalleen hieman sivuun linnuista, jolloin ruokarauha säilyy, samoin närhit.
Omalla ruokinallani varikset ja harakat siivoavat maan lintulaudan alta.
Ruokintapaikanhan voi toki myös suojata verkolla jollaisia olen muutamissa paikoissa nähnyt. Minä pidän luonnosta kokonaisuutena.
Tokihan sinä tämän kaiken tiedätkin, mutta kunhan nyt taas sanailin. ;)
Näin on Tuula – orava on osa luontoa. Linnunpönttöjen ripustaminen ja lintujen ruokkiminen ovat luontoon puuttumista. Kun luontoon puuttuu, seuraukset ovat aina myös jotain muuta kuin vain toivottua. Esim. lintujen ruokinta tuo paikalle myös muita ruokailijoita kuin linnut (esim. rottia, hiiriä, oravia jne.). Kun ripustaa linnunpönttöjä, ilmestyy myös pönttöjä ryövääviä eläimiä. Jne.
PoistaOlen miettinyt, että oravista ei pääse ko. alueella eroon, koska alueella on ihmisiä, jotka ruokkivat oravia kesäisinkin. Ruokinta on yksi syy, että oravilla ei synnyt tarvetta lähteä pois alueelta. Kun alueella vielä talvella ruokkii lintuja (minä), oravilla on toinenkin syy olla lähtemättä pois alueelta. Sitten kun samalle alueelle on ripustettu paljon linnunpönttöjä, joutuu miettimään, mikä on tarkoituksenmukaista ja viisasta lintujen kannalta. Nyt ylläpidetään oravia ja lintuja molempia: oravat ryöväävät munia niiltä linnuilta, joita talvisin ruokin – ja samalla talvisin ruokin oraviakin, koska ne syövät lintujen ruokintapaikalta. Tietyiltä osin siis järjetöntä puuttumista luontoon lintujen kannalta ajateltuna. Asia pitäisi ratkaista järkevämmin.
Todennäköisesti parasta olisi, ettei ensi talvena ruokkisi alueella lintuja. Silloin ehkä myös oravat etsiytyisivät muualle alueelta. Asia tehostuisi, jos oravia kesällä ruokkivat, lopettaisivat kesäruokinnan (mutta eivät he lopeta). Eläimet hakeutuisivat sinne, missä on saatavilla ruokaa. Nyt ruokintapaikan lähellä on linnunpönttöjä. Ja lintujen talviruokinnan takia oravatkin jäävät alueelle. Ja keväällä ne ryöväävät, jos mahdollista, pöntöistä ja muista pesistä, munia.
Lintujen talviruokinta siis täytyisi siirtää pois alueelta (ensi vuonna), sinne missä ei linnunpönttöjä niin paljon ole. Olisi ihan mielenkiintoistakin nähdä, miten se vaikuttaisi pöntöissä pesintään. Ja, riittäisikö se myös siihen, että oravatkin lähtisivät… Mietitään.
Tarkoitus ei ole jakaa eläimiä pahoihin ja hyviin. Minä vain en pidä oravista. Linnuista pidän, myös närhistä, merimetsoista, käki-linnuista ja korpeista :)
Oikeassa olet, ihmisen tulisi muistaa myös se vastuunsa tässä asiassa. Pöntöt turvallisiksi, ei niinkään sitä nykyistä puiden "somistusta". Kirjosiepon ja oravan kestäviksi. Varmasti tietämättömyyskin on osaltaan vaikeuttamassa yhtälöä.
PoistaJuuri noista kertomistasi syistä olen siirtänyt varsinaisen ruokinnan metsään, pois asutuksen läheltä. Toki tuossa on pieni peltitörppö tinteille ja naapurilla oravaville oma paikkansa. Sopuisasti toistaiseksi elävät ;)
Ongelmiin ei olla törmätty mökkiruokinnallakaan vaikka siellä on ainakin kahdeksan pörröhännän joukko, mutta pysyvät hyvin omalla ruokatontillaan. Kärppä siellä mesoaa vähän joka puolella, on muuten kekseliäs kaveri ;)
Varmaan on niin, että täällä kaupunkiympäristössä eläimilläkin käyttäytyminen muuttuu tai jotakin...
Nautitaan kuitenkin ;)
Täytyy lisätä, että kirjoituksessa mainitut oravat ovat kaikki samalla alueella. Mainittu tuttavan linnunpönttö (johon tiaiset jättivät munansa) on noin 300 metrin päässä ruokintapaikaltani. Tuttavien istuttamat kukkasipulit, jotka orava noukki maasta, olivat noin 100 metrin päässä ruokintapaikaltani.
PoistaSamat oravat liikkuvat ko. alueella. Luulen, että linnunpönttöjä alueella noin 600 metrin säteellä ympäriinsä on noin 15 – 20 (minun ylläpitämiä pönttöjä on 4). Pöntöt ovat pikkuvarpusten, varpusten, eri tiaislajien, leppälintujen jne. pesimäkäytössä ja myös talvilintujen talvikäytössä. Pikkuvarpus- ja varpuskannat ovat hyvät koska linnunpönttöjä on paljon.
Oravia tuolla alueella liikkuu kaiketi kolme tai kaksi.
Mietin - jos yrittää saada oravat pois alueelta, lopettamalla alueella lintujen ruokinnan (ensi vuonna), voi kuitenkin linnuille tulla ongelma. Talvilinnut eivät selviä ilman ruokintaa. Koska pönttöjä on niin paljon, lintuja tulee ruokita siellä talvella, sillä pieniä talvilintuja on paljon. Nämä kaksi-kolme oravaa pitäisi saada sieltä pois muilla keinoin kuin lopettamalla lintujen ruokinnan. Kyseiset oravat eivät todennäköisesti lähde alueelta pois, jos niille veisi syrjemmälle oman ruokintapaikkansa, sillä oravilla todennäköisesti on pesä erään rakennuksen rakenteissa tuon alueen sisällä. Ja, kesällä alueella on oravien ruokkijoita. Oravien ruokinta ja linnunpönttöjen ylläpitäminen samalla alueella on kuitenkin ristiriitainen asia lintujen kannalta.
Oravan reviirialue on ilmeisesti muutama hehtaaria. Jos oravat haluaa pois linnunpönttöjen ympäristöstä, olisi oravien talviruokintapaikka sijoitettava reviirialueen reunalle, eikä sen keskelle. Ja, oravien kesäruokinta olisi loputtava - asia, johon en voi vaikuttaa. Oravat pitäisi häätää pesimästä rakennuksissa linnunpönttöjen läheisyydessä – asia, johon en voi vaikuttaa. Käytännössä en siis voi vaikuttaa siihen, että oravat saisi linnunpöntöistä etäämmälle.
En haluaisi ruokkia oravia ko. alueella. Kanaverkkosysteemien virittäminen lintujenruokintapönttöön estää myös harmaapäätikkojen, käpytikkojen, punatulkkujen, viherpeippojen sekä närhien ruokavierailut, joten kanaverkoilla pöntön suojaus ei hyvä juttu. Pily:n sivuilla on mielenkiintoinen ruokintapönttömalli, jota täytyy harkita: http://www.pily.fi/ruokinta#myytavat
Mielenkiintoisia viritelmiä täälläkin, mutta ei minulle niin hyviä:
http://www.ollikorhonen.com/harakka-ja-oravavapaita-pikkulintujen-ruokinta-automaatteja/
Oravat ovat petoja, tottahan se on.
VastaaPoistaNiinpä, ”petojahan” ne ovat – ja tosi suloisen näköisiä ja älykkäitä.
Poista