maanantai 23. huhtikuuta 2012

Peippo


Ruokintapaikalla Lahdessa pääsiäisviikonloppuna, talvehtivien lintujen laulujen lisäksi, kuului yksittäinen peipon (Fringilla coelebs/Chaffinch) liverrys, sekä yksittäisen hernekertun laulu. Viikko sitten viikonloppuna (14-15.4) paikalle oli pelmahtanut yli parinkymmenen yksilön peippoparvi.


Seurailin niiden elämää (kun ei juuri muita muuttolintuja tuolloin ollut vielä tullut seurailtaviksi), joka oli paitsi äänekästä, myös vilkasta. Ikkunan lävitse kuvattu:Ne lauloivat oksalla ja pörhistelivät höyheniään sekä sulkiaan.Pörhistelyn lisäksi, ne pullistelivat vatsojaan. Tässä tyyppi laittaa vatsansa pulleaksi:


Ja, sitten päästää ilmat pihalle:Päivän aikana pariin otteeseen kaksi haukkaa kävi hätyyttämässä peippoja. Peipot olivat kuitenkin ihmeen rohkeita ja äänekkäitä – ikään kuin niitä ei olisi haukat pelottaneet. Kanahaukka yritti lennossa saalistaa, mutta peipot parvessa kaartelivat sinne tänne nopeammin ja kanahaukka näytti kömpelöltä niihin verrattuna. En nähnyt onnistuiko se saamaan saalista. Kaksi korppia ja varista puolestaan alkoivat hätyytellä kanahaukkaa ja ilmassa käytiin niiden kesken äänekästä kähinää.Eilen ilta-auringossa Helsingissä, Viikissä, laulava peippo:


5 kommenttia:

 1. Peippoja on ollut viime viikkoina valtavasti, han tuhansein yksilöidenkin parvia on näkynyt. Sekä järripeippoja että tavallisia peippoja.

  Mutta ei pääsiäisenä voi olla vielä hernekerttua. Oletkohan sekoittanut äänen johonkin toiseen lintuun?

  (Ovatko nuo sanavahvistukset ihan pakollisia, kun on kommenttien valvontakin käytössä. Ne ovat raivostuttavia ja harvoin niitä edes saa ekalla kerralla oikein.)

  VastaaPoista
 2. Annika. Juu, mietin minä silloin, kun kuulin hernekertun äänen, että matkiiko joku talitiainen hernekerttua. Äänestä en varmasti erehtynyt: hernekerttu se oli (ja meitä oli kaksi havainnoitsijaa, joista toinen vielä tarkisti hernekertun laulun ääninäytetiedostosta, koska meistä oli niin kumma, kun kuulimme yksittäistä hernekerttua).

  Viime viikonloppuna hernekerttuja siellä oli jo paljon: sekä ääni että näköhavaintoja :)

  Tuolloin, kun kuulin yksittäisen hernekertun äänen, kuulin myös yksittäisen peipon äänen. Luulen niiden eksyneen sinne ehkä jonkin muun parven mukana, jossakin tuulessa…

  Sanavahvistus on roskapostirobottien estämiseksi. Tiedän, että sanavahvistuksen toistaminen on välillä tosi rasittavaa, mutta pidän toistaiseksi sen käytössä… Koeta kestää…

  Anu

  VastaaPoista
 3. Pakko lisätä vielä tuohon kommenttiisi, kun mainitsit järripeipot. Minä en ole nähnyt yhtään järripeippoa, siis tarkoitan, että en ole nähnyt niitä koskaan. Ja, siksikin olen katsellut peippoparvia ihan innolla, jotta näkisin järripeipon… (Olen pari viikkoa ääneeni hokenut, että haluaisin nähdä yhden, edes yhden järripeipon) Järripeippo on minulle ”lintujokaeinäyttäydy”… Kaikki muut näkevät niitä, ja niitä on paljon, mutta minä en vain näe… Se on ihan uskomatonta!

  Jotkut linnut ovat sellaisia, että niitä on paljon ja kaikille nähtävillä, mutta jostakin syystä omat silmät eivät vain näe – ikään kuin lintu piiloutuisi juuri minulta. Sellaisia lintuja olen alkanut kutsua nimellä ”lintujokaeinäyttäydy”.

  Joskus vielä, kun oikea aika tulee, niistäkin ehkä tulee näyttäytyviä lintuja :)

  Anu

  VastaaPoista
 4. Järripeipon havaitsee parhaiten, jos tuntee sen äänen. Tällä hetkellä koko kaupunki on niitä täynnä. Jokaisesta pienestä metsiköstä kuuluu niiden "järrääminen". Jopa niin paljon, että ihmiset olivat innostuneet laittamaan järripeippohavaintojaan paikallislehden tekstiviestipalstalle ;). Niitä tosiaan taitaa olla poikkeuksellisen paljon täällä tänä keväänä.

  Vänkään vielä tosta hernekertusta. Tiira-lintutietopalvelun mukaan Suomen ensimmäinen hernekerttu havaittiin vasta eilen. Ja Tiiraan laittaa havaintoja sentään tuhansia aktiivilintuharrastajia ympäri maata.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentista.

  Minä yritän, yritän kovasti nähdä sen järripeipon – mutta luulen, että se ei vaan näyttäydy minun silmilleni ;) Järripeipon ääntä minun täytyykin kuunnella linnunlaulutiedostoista, jotta sen osaisin. Kiitos vinkistä.

  Kyllä se todella oli hernekertun ääni silloin. Siitä ei ole pientäkään epäilystä. Kyseisellä alueella pesii paljon hernekerttuja, joita olen havainnoinut siellä nyt neljättä vuotta havainnoidessani sielläkin lintuja. Ja, viime viikonloppuna niistä tosiaan oli jo äänihavaintojen lisäksi näköhavainnotkin.

  Talitiaiset ovat erinomaisen hyviä matkimaan toisia lintuja. Olen kuullut ja nähnyt talitintin laulavan viherpeippoa ilman virheitä :) Siksi periaatteessa, se yksittäinen hernekertun laulu olisi voinut ollakin talitiainen, joka matkii hernekerttua. Toisaalta taas, en pidä mahdottomana laisinkaan, että se yksittäinen laulaja oli hernekerttu (eikä talitintti, joka laulaa suvereenisti hernekerttua) – sitä vain tapahtuu joko kevät kaikkialla eri lintulajien kohdalla, että jotkin yksilöt ovat eksyneet johonkin parveen ja tulleet paikalle ennen muita – kuten se peippokin samana viikonloppuna oli tullut ennen muita peippoja ko. alueelle.

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)