tiistai 10. huhtikuuta 2012

Urpiaiset ja tundraurpiaiset

Kilpisjärvellä eräällä ruokintapaikalla oli urpiaisia (Carduelis flammea/Common Redpoll) ja niiden joukossa myös tundraurpiaisia (Carduelis hornemanni).Seisoin pitkään niitä katselleen ja kuvaten. Ja, koska ruokintapaikan ylläpitäjä kertoi siinä olevan tundraurpiaisia, uskon niitä myös nähneeni. Onnistuinko myös kuvaamaan?Urpiaista ja tundraurpiaista on hyvin vaikea erottaa toisistaan. Tundraurpiaisella on valkea alaperä ja muutenkin sen väritys on hailakampi kuin urpiaisella. Täysin valkeaperäisiä urpiaisia näin kyllä useampiakin, siinä katsellessani. Lintuopas kertoo tundraurpiaisella olevan yläperässä viiruton valkea laikku, kuten alla olevassa kuvissakin linnulla on:

Tundraurpiainen on minulle elis, eli elämänpinna = näin sen tietoisesti elämäni ensimmäistä kertaa. Tundraurpiaisia ei niin vain joka paikassa näekään, koska niitä pesii Suomessa hyvin vähän.
3 kommenttia:

 1. Tundraurpiaisen tunnistaminen on kyllä välillä aika työlästä varsinkin, kun urpiaiset ovat niin vikkeliä liikkumaan. Ja joskushan urpiaista ja tundraurpiaista ei ihan varmasti voi edes erottaa toisistaan.

  VastaaPoista
 2. Minusta 4 ylintä kuvaa selviä tundraurpiaisia, mutta alin urpiainen liian 'viirukas' kyljestä tundraksi. Kaikista yksilöistä ei tosiaan voi sanoa varmaksi, mutta selvät tundrat erotttuvat urppaparvesta kuin lumipallot. Maarit

  VastaaPoista
 3. Annika ja Maarit, kiitos kommenteista!

  Minustakin alin kuva on urpiainen. Ja, nuo, joilla näkyy selkä, ovat tundraurpiaisia: se valkoinen laikku yläperässä on niin selkeä.

  Kaksi ylintä kuvaa valitsin siksi, jotta niissä näkyy alapuoli ja alaperä. Nehän ovat täysin valkoisia, kuten tundraurpiaisella. Urpiaisella siellä alhaalla keskellä, siivestä ylöspäin, näkyy tummaa, mutta tundraurpiaisella ei.

  Laitan jossakin vaiheessa (ehkä keskikesällä, tätä vauhtia!) kuvia urpiaisen ja tundraurpiaisen selkäpuolelta, niin niistä voi selkeästi nähdä yläperän eron.

  Viime sunnuntai oli peippohavainto päivä, ja kuvia seuraa, kunhan ehdin… Vielä olisi tulossa tähän muutamia Kilpisjärvi kuviakin...

  Eilen Viikissä ruskosuohaukka, harmaahaikara, töyhtöhyyppiä, räkättirastaita, västäräkkejä, nokikanoja, haapanoita, kyhmyjoutsenia, valkoposkihanhia… Kevät tekee kiireiseksi, jos aikoo tirppojen perässä juosta!

  Anu

  VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)