keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Ärhäkkä joutsen



Kun katselee Lintuatlaksesta kyhmyjoutsenen (Cygnus olor/Mute Swan) levinneisyyskarttaa, huomaa heti, että se ei ole koko maan lintu kuten laulujoutsen. Kyhmyjoutsenia on enimmäkseen rannikkoseuduilla – joskin hieman myös sisävesistöillä.


Ensimmäinen kyhmyjoutsenen pesintä Suomessa todettiin vuonna 1934 Ahvenenmaalla. Laji on Suomessa siis todellakin vasta tulokas. Lintuatlaksessa mainitaan: ”Lajin pesintämenestys on suurempi lämpimien talvien jälkeen, minkä takia talvien leudontuminen edesauttaa kannankasvua.” Todennäköisesti, tai oletettavasti, tulevana kesänä siis pesinnät onnistuisivat.


Kyhmyjoutsen on Suomen painavin lintu 9 – 13 kilon painollaan. Sen pituus on 140 – 150 cm ja siipien kärkiväli 200 – 240 cm. Kyseessä on tosi iso lintu.


Tämän tarinan olen voinut joskus aiemminkin blogissani kertoa (tai sitten en). Joitakin vuosia sitten Porkkalassa sain kokea kyhmyjoutsenten ison koon tosi läheltä ja uhkaavana. Istuimme kalliolla rannassa. Poukaman toisella puolella, vastarannalla, oli kaksi kyhmyjoutsenta. Ne alkoivat sieltä uimaan kohden. Katselimme niitä, ja yhä edelleen ne uivat noin muutaman sadan metrin matkaansa suoraan meidän luokse. Kun ne olivat ihan lähellä, toinen niistä alkoi uhkaavasti nostaa yläkroppaansa meitä päin ja teki pienen hyökkäyksen. Äkkiä pinkaisimme kalliota ylemmäksi. Ja, siinä rytäkässä reput jäivät alemmaksi lähelle vesirajaa. Aggressiivisen oloinen kyhmyjoutsen yhä teki hyökkäyksiä nousten kalliolle siihen paikkaan, missä hetkeä aiemmin istuimme. Sen kita oli tosi iso, kun se sitä aukoi vihaisena ja katsoi meitä. Siinä vaiheessa pelotti, että se tarttuisi reppuumme ja viskaisisi sen mereen. Onneksi kyhmyjoutsen ei tehnyt niin, vaan lopulta ui lajitoverinsa luo. Ja, siitä ne jatkoivat kahdestaan matkaansa poispäin meistä.


En voi tietää, mikä meissä kyseistä kyhmyjoutsenta ärsytti niin, että sen täytyi uida parin sadan metrin matka ja tulla meitä pelottelemaan. Pesää niillä ei ollut lähellä, eikä poikasia. Ehkä se vain huvitteli kustannuksellamme. Mutta, kokemus se meille oli. Niin iso lintu ja hurjan suuri nokka. Sitä kannatti varoa.


Mute Swans nesting mostly in coastal regions. The first Mute Swan was found nesting in Finland in 1934 in Åland. It is a very big bird. It’s length is 140–160 cm, wingspan is 200–240 cm and weight is 9–13 kg.

Some years ago in Porkkala, I got to experience the big size of Mute Swan. We sat on a rock on the beach.  On the opposite bank, there were two Mute swans.  Suddenly they strated to swim. They swam a couple of hundred meters directly to us. One of them attacked per us. Its beak was very big and frightening. Quickly we ran up the rock. Ours rucksacks was left down. Angry Mute Swan was near by rucksacks. We feared that it could throw ours rucksacks to the sea. Fortunately, the Mute swan has not done so. Eventually, it swam to other Mute Swan and they went away together.

I don’t know why that swan was so aggressive. They didn’t have nest near and they did not have young birds there. It was a fierce experience. Mute swan is so big.

I shot photos 9.3. 2015.
Anu


4 kommenttia:

  1. Niiden ison koon todella käsittää, kun lintu on lähellä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Ja, jos kyhmyjoutsen vähänkin nostaa yläkroppaansa, niin koko sen kuin kasvaa.
      Mahtavia lintuja :)

      Anu

      Poista
  2. Hämeenlinnan Aulangon Aino- ja Janne-joutsenet ovat kyhmyjoutsenia. Poikasten aikaan Jannea pitäisi varoa, mutta hurjan monta joutsenkuiskaajaa käy päivittäin Jannea silloinkin 'kesyttämässä'. Eikä Janne tykkää.

    Kyhmyjoutsen on minusta ärhäkkäämpi kuin laulujoutsen. Reviiriänsähän laulujoutsenetkin puolustavat suhteellisen neuvottelukyvyttömästi ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella, että pesimä- ja poikasten aikana nämä joutsenet osaavat olla tosi ärhäköitä, jos kokevat jälkikasvunsa uhatuiksi.

      Polttimon sulalla eräs mies kertoi (ruokkiessaan kyhmyjoutsenia kaalilla), että laulujoutsenet saattavat olla ärhäköitä kyhmyjoutsenia kohtaan: jos kyhmyjoutsenia tulee lähelle niiden reviiriä, niin laulujoutsenet kuulemma käyvät heti hyökkääviksi niitä kohtaan. Laulujoutsenet kuulemma "voittavat" aina kyhmyjoutsenet, vaikka ovatkin pienempiä.

      Olen itse tarkkaillut joutsenia niin vähän, että en oikein itse tunne niiden elämää paljon.
      Anu

      Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.