maanantai 30. maaliskuuta 2015

Harakanpesä VKaksi harakkaa rakensivat pesää helmikuusta alkaen. Kerroin Harakanpesä I – IV postauksissa pesän rakentamisesta ja valmistumisesta maaliskuussa, sekä siitä, että huoltomies kävi 16.3. tuhoamassa ja viemässä pois koko pesän.


Huomasin 23.3. harakoiden aloittaneen samaan puuhun uuden pesän rakentamisen.

28.3. Aamulla klo 06:23

En ole koskaan aiemmin nähnyt eläimillä saati ihmisillä niin ahkeraa ja uupumatonta työskentelyä, mitä näin 28.3. näillä harakoilla. Ne alkoivat rakentaa pesäänsä aamulla kello kuuden aikoina, kuta kuinkin auringon noustessa, tai hieman aurinkoa aiemmin.

28.3. Aamulla klo 07:36


Harakat kantoivat pesään risuja.


Välillä harakka haki kahdesta vanhasta pesästä risuja. Toisinaan se löysi niitä muualta. Ja, välillä se katkoi risuja pensaista ja puista.

28.3.

Harakat myös veivät savea pesäänsä vuoratakseen pesää.

28.3.

Toinen harakoista oli jälleen enemmän aikaa pesän sisällä ja rakensi pesää sieltä käsin.

28.3.

En ole koskaan aiemmin nähnyt, enkä tajunnut, että harakat kykenevät tekemään yhteistyötä – ja niin saumattomasti. Kun harakka toi nokassaan pesälle risun ja työnsi sitä pesän seinämän lävitse, sisällä oleva harakka vastaanotti omalla nokallaan tuota risua ja asetteli sitä sisältä päin paikoilleen. Risun tuonut harakka asetteli samaa risua pesän ulkopuolella.

28.3.

Harakat tekivät taukoamatta töitä, Ne eivät poistuneet paikalta. Ne eivät levänneet, eivätkä poistuneet edes syömään. Ne työskentelivät yhteen menoon, ilman taukoja, kahdeksan tuntia. Sitten ne yhtäkkiä lensivät pois. Oletan niiden vihdoin menneen syömään ja ehkä lepäämään.

28.3. Klo 10:56


Seuraavana päivänä harakat jatkoivat pesän valmistamista edelleen tehokkaasti, mutta nyt ne välillä katosivat pieniksi hetkiksi jonnekin. Ehkä ne päättivät välillä käydä syömässäkin jotakin.

29.3. Klo 09:14

Pesä valmistuu vauhdilla ja se on jälleen komea.
Harakoilla on varmasti kiire päästä munimaan ja hautomaan.


29.3. Klo 13:55

The magpies built their nest. They started building their nest in February. The nest was just completed in 16.3. Then the janitor broke up the nest and took it away. I don’t know why he did so. I noticed (23.3.) the magpies start nest building again in the same tree. I wrote in finnish about these events in my writings Harakanpesä I – IV.

28.3. the Magpies built their nest for 8 hours without breaks. They were very hard-working. The Magpies are able to work together and they built the nest very skillfully.

Anu

6 kommenttia:

 1. Uskomatonta sinnikkyyttä, vastaavaa olen saanut nähdä vain härkälinnuilla. Toivottavasti pesää ei enää tuhota, vaikka pahaa pelkäänkin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat todella sinnikkäitä. Ja, niin mielettömän ahkeria tekemään työtään. Ne vain rakensivat pitämättä edes ruokailutaukoja.
   Minäkin pelkään pesän puolesta... Kunpa pesä saisi olla rauhassa.
   Anu

   Poista
 2. Toivottavasti pesä saa nyt olla rauhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa toivon. Olisi hurjaa, jos huoltomies kävisi tuhoamassa tämänkin pesän.
   Anu

   Poista
 3. Huhtikuusta alkaa pesimärauha. Jos rikkovat pesän, niin ei muuta kuin rikosilmoitus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ollaan huhtikuun puolella vihdoin! Sain eilen illalla terveiset Lahdesta, jossa harakanpesä on, että pesä on kunnossa: sitä ei ole tuhottu :)
   Uskoisin huoltoyhtiönkin tietävän, että harakankaan pesää ei voi enää huhtikuun puolelta alkaen hävittää. Nyt olen toiveikas ko. pesän säilymisen ja pesinnän puolesta :)
   Anu

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)