perjantai 13. maaliskuuta 2015

Tutki ja sekoa...Olen useasti ennenkin valitellut, etten juuri tunne haukkoja tai petolintuja. Kiikareilla ei näe haukoista (ja linnuista ylipäänsä) niin tarkasti yksityiskohtia, joten oppiminen junnaa paikoillaan.

Tänään aamupäivällä näin Viikissä metsässä haukan istumassa puussa. Se oli suhteellisen lähellä erästä lintujen ruokintapistettä ja samalla lähellä peltoa. Ensin ajattelin sen olevan kanahaukka. Joitakin kuvia ehdin napata siitä, kunnes se lensi pellon reunaa kohden kadoten samalla minulta.


Lintu jäi vaivaamaan mieltäni. Se istui niin pystyasennossa, kun kanahaukat eivät yleensä istu niin pystyssä. Kotona katselin kuvia (jotka laadultaan eivät niin hyviä ole). Nuorella kananhaukalla viirutus on sellainen pystyviirutus kuin kuvieni yksilöllä. Näkemältäni haukalta puuttuu nuoren kanahaukan ruskea sävy. Yhtä kuvaa terävöitin mahdollisimman paljon löytääkseni sieltä ruskeaa sävyä.


Toisaalta, Petolintuopas kertoo, että nuoren kanahaukan kellanruskea perussävy haalistuu kevääksi. Petolintuoppaassa myös mainitaan, että esiaikuisen kanahaukan vatsapuolen poikkijuovat ovat usein v-kirjaimen muotoisia ja ne ovat epäsäännöllisiä, ts. ei selkeää kuviointia. Tällä näkemälläni haukallahan on ikään kuin v-muotoisia täpliä, jotka eivät muodosta viivakuviointia. Onko kyseessä siis esiaikuinen kanahaukka? Näkemäni haukan väritkin sopisivat esiaikuiseen kanahaukkaan.


Kanahaukalla, myös nuorella, on pyrstössä selkeät tummat poikkijuovat. No, tällä näkemälläni haukalla ei ne juovat erotu pyrstöstä niin selkeästi. Se hämää määritystäni.


Kokemattomalla harrastajalla on tämä pulma: uskaltaako ensivaikutelmaan luottaa, vai alkaako tutkia kirjoista yksityiskohtia ja mennä sekaisin…

Mikä haukka siis? Esiaikuinen kanahaukka? Kuvat saa isommaksi klikkaamalla hiirellä jotakin kuvaa.


I saw today one hawk in the area of Nature reserve of Viikki. I am not sure if it is a juvenile Goshawk or young adult Goshawk, or is it not Goshawk at all…

Anu
 

6 kommenttia:

 1. Nuoren kanahaukan kannalla olisin minäkin. Nämä eri ikäiset haukat ovat todella hankalia tunnistettavia, eroavaisuudet voivat olla häviävän pieniä tai sitten ne ei tietenkään näy juuri siinä kuvassa.
  Siksi tämä onkin niin mielenkiintoista :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula. Tämähän se todellakin tekee tästä hommasta mielenkiintoista! Koko ajan on oppimista :) Lajimääritelmän lisäksi ikä ja sukupuolimääritelmät antavat koko ajan haastetta oppimiseen ja tarkempaan havainnointiin.

   Nyt, aamulla, kun katson kuvia eri näytöllä ja sisään huoneeseen ei tule auringon valoa, näen itsekin paremmin kuvat. Viimeinen kuva onkin paras pyrstön tuntomerkkien suhteen.

   Kysyin määritysapua myös lintukurssini opettajalta. Hän myös kirjoitti sen olevan viime kesänä syntynyt kanahaukka poikaspuvussa. Hän mainitsi mm. että ”koon, vatsapuolen valkoisuuden ja varpaiden paksuuden perusteella tämä on mitä luultavammin koiras”. --- ”Viimeisessä kuvassa tummat juovat näkyvät parhaiten; pyrstön kärjessä on tummentuma ja noin puolivälissä pyrstöä molemmin puolin uloimmassa pyrstösulassa on tummat poikkiraidat. Muiden kuin uloimpien sulkien raidat jäävät piiloon, sillä uloimmat pyrstösulat ovat niiden päällä”.

   Anu

   Poista
 2. Näitä isompia lintuja en tunne juuri ollenkaan, mutta upea lintu, täytyy sanoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki.

   Opetellaan tunnistamaan näitä isompia lintuja :)

   Anu

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi.
   Selvisi tuossa, että se on viime kesänä syntynyt kanahaukka poikaspuvussa.

   Anu

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)