Translate

lauantai 21. toukokuuta 2011

Kesän alkua

Maaliskuussa  laitoimme linnunpönttöjä. Näyttää siltä, että  kirjosieppo (Ficedula hypoleuca/ European Pied Flycatcher) hääti eräästä pöntöstä varpuset pois. Ja, kyseinen kirjosieppopariskunta itse otti sen kodikseen.



Kirjosieppo naaras on mielestäni kauniimpi kuin koiras:



Alla olevaa pientä lintua en varmaksi tunnista. Ajattelisin sen olevan hernekerttu, mutta en ole varma. Se on tosi vikkelä, eikä istu kauan samassa paikassa. Näin sen lentävän kahden vierekkäisen omenapuun väliä lentoradassa, joka muodosti kuin keinun keinunta liikkeen. Siinä se ”keinui” lentäen kahden puun väliä ja lauloi koko ajan samalla. Kun se viimein pysähtyi puunoksalle, nappasin tämän kuvan ikkunan lävitse:


Viherpeipot (Carduelis chloris/European Greenfinch) pitävät kurtturuusuista. Voivat ne pitää muistakin ruusuista, mutta kurtturuusut ovat niille aivan must-juttu. Eri lintulajien nokat voivat olla kovin erilaisia. Lintulajien nokat ovat kehittyneet sellaisiksi, että niillä olisi mahdollisimman hyvä hankkia ruokaa, ja hyvä käsitellä ja kuljettaa ruokaa. Viherpeippojen nokka on komea siemensyöjän nokka.




Tiltaltit laulavat, ihan lähellä, aamusta iltaan tiltalt-lauluaan. Vielä, tänä vuonna, en ole onnistunut kuvaamaan tiltalttia omenapuussa. Tiltalttia odotellessa, kuva luumupuusta:




maanantai 16. toukokuuta 2011

Rantaelämää

Tunnistamatonta rantaelämää Hailuodossa:













Suokukkoko:



Ja, kuka tämä vierellä oleva pitkänokkainen kaveri on:



Näillä on kohtaaminen:


Suokukkoko:



Jotenkin kaino asento:





Mikähän se tämä...



Pieni lintu, pitkä nokka:


Tämän postauksen kuvia kuvatessani, taivaanvuohet ja kuovet pitivät ääntä ihan lähellä, rannan tuntumassa.
En tunnista postauksen lintuja. Jos joku tunnistaisi, niin olisi kiva tietää…

Hailuodon lintuja

Lisää Hailuodon lintuja, joita en tunnista.
Töyhtöhyyppäkö:

Tukkasotkako:


Niin mielettömän suuri hanhi, ettei tosikaan. Oletan sen olevan merihanhi, mutta en tiedä…

Millä linnulla on tällainen selkäkuvio:




Näitä siellä rannalla kuljeksi, mutten onnistunut saada kunnon kuvaa, enkä varmaksi tunnistanut:

Ruovikon reunalla, aurinkoisena aamuna, istui todella, todella isokokoinen lintu paikoillaan. Seurailin sitä noin 40 minuutin ajan, eikä se mihinkään paikaltaan liikkunut. Pienemmät linnut eivät sitä peljänneet. Onkohan se harmaahaikara, vai mikä? Tuossa ruovikossa oli kylläkin harmaahaikaroita. Näin eräänä päivänä vilaukselta harmaahaikaran noin 20 metrin etäisyydeltä, kun kuljin metsässä ja se säikähti kai minua ja lähti puusta lentoon (jolloin minä sekä näin sen että säikähdin sitä). Se lensi suoraan tähän, metsän vieressä alkaneeseen ruovikkoon päin. Puun, jossa se oli ja tämän otetun valokuvan ruovikon välinen etäisyys linnuntietä on kai, arviolta, jotain 100 – 150 metriä.




Mitä nämä ohitse lentävät linnut ovat:


Eihän nämä lapasorsia voi olla? Mitä nämä ovat:

Valtavan isokokoisia hanhia pellolla. Ensin ajattelin näiden olevan merihanhia, mutta en ole varma sittenkään...



Tunnistamattomia hanhia toisella pelolla ja ilmassa:




Illalla veden äärellä

9.5. Hailuodossa näkemiäni lintuja. Lintuja, joita en tunnista. Kuvat eivät ole hyvälaatuisia, mutta jos niistä joku kykenee tunnistamaan jotakin, niin olisin kiitollinen, jos laittaisi tunnistuksensa kommenttiosioon. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä. Otin Hailuodon reissulla linnuista viitisen sataa kuvaa, joten jatkossakin tulee tunnistustehtäviä…

Isokoskelo kysymysmerkillä. Upean näköinen selkäkuvio:




Mitä lintuja:


Alla kuvassa punajalkaviklo takimmaisena? Punajalkaviklojen ääniä kuului paljon (Sen äänen opin lintukurssin linturetkellä tunnistamaan) ja näinkin niitä. Mutta, myös muiden lintujen ääniä oli paljon tässä, missä nämä linnut olivat. Ja, lintuja oli paljon.

Mikä? Suokukko?



Ristisorsa (Tadorna tadorna/ Shelduck, eng.):



 Lintuja, joita en tunnista:





 Illan hämärtyessä yksinäinen töpäkkä lintu, jolla töpäkkä pyrstö: