tiistai 5. elokuuta 2014

Kaupunkikalliolla


Kivitasku (Oenanthe oenanthe/Wheatear – huom. englanninkielinen nimi!) on Suomessa määritelty vaarantuneeksi lajiksi. Lintuatlaksen mukaan kivitaskuja on noin 50 000 – 100 000 paria, kun niitä oli 1980-luvulla vielä 300 000 paria. Niiden määrä on siis vähentynyt hurjasti. Yksi syy kannan vähenemiseen on muutos maataloudessa.



Laidunten ja kivikkoisten hakamaiden väheneminen karjan vähenemisen myötä on vähentänyt kivitaskun ruokailu- ja pesimäympäristöjä peltomaisemassa. Isojen työkoneiden tiellä olleet kivikasat ovat lähes tyystin kadonneet.”


Kivitaskujen muuttoa on seurattu lähettimien avulla. Alaskassa laitettiin 46 kivitaskun jalkaan gramman painava lähetin (kivitasku itsessään painaa noin 25 grammaa). Kivitaskut lensivät Siperian yli ja Arabian niemimaan poikki Sudaniin, Ugandaan ja Keniaan. Matka kesti 91 päivää ja kilometrejä kertyi 14 500.

Kivitasku tyypillisessä ympäristössään.

Edellä mainitusta tutkimuksesta voi lukea Ylen sivulta: Pikkuruinen kivitasku tekee 29 000 kilometrin muuttomatkan.

Kivitasku omassa ympäristössään.


Nämä kuvat otin 21.7. Helsingissä omalta pihaltani. Syyspuku vai nuori lintu?

2 kommenttia:

  1. Muistan, kuinka lapsuudessa niitä näki usein. Nykyään tosiaan harvemmin.

    VastaaPoista
  2. Minä asun korkean kallion päälle rakennetussa talossa. Kallio- ja kivikkoympäristössä niitä onneksi vielä näkee :)

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.