maanantai 25. elokuuta 2014

Oudot sorsalinnut II


Kirjoitin 2013 helmikuussa jutun Oudot sorsalinnut. Olin nähnyt Lahdessa Polttimon sulassa sorsia, joilla oli outo valkea lappu rinnassa. Jälkeen päin näin samankaltaisia, valkoläiskäisiä sorsia, lisää niin siellä kuin muuallakin – lähinnä Lahdessa.


Oudot sorsalinnut –postauksen kommenteissa viitattiin sorsayksilön olevan todennäköisesti ns. kööpenhaminalainen sorsa. Ja, niin se varmaan onkin.


Esitän nyt vielä lisäksi toisenkin mahdollisuuden, josta Seppo Vuolanto kirjoitti Luonto-lehdessä numero 4/2014. Kysy luonnosta –palstalle joku lukija oli lähettänyt kuvan samanlaisesta sorsasta kuin minun sorsakuvat Oudot sorsalinnut –kirjoituksessani.


Lukija kysyi, mikä sorsa on kyseessä ja Seppo Vuolanto vastasi mielenkiintoisesti kuvan sinisorsaa koskien:

Ehkäpä poikkeavan väriset sinisorsat ovat syntyneet risteymistä kesyjen ankkojen kanssa. Ankka on sama laji kuin sinisorsa, mutta se on ihmisen jalostama ja sorsaa suurempi sekä usein värikkäämpi kuin luonnonvarainen sinisorsa. Ankka ja sinisorsa risteytyvät estoitta keskenään.”


Tosi mielenkiintoinen ajatus! Vuolanto vielä mainitsi:

Sorsia tarhataan myös Suomessa riistalinnuiksi fasaanien tapaan. Jos tarhalinnut ovat peräisin etelämpää, niiden mukana saattaa myös luontoon päästä meille vieraita geenejä”.


Kun sorsia (ja lintuja) syötetään pulla- ja leipäpalasilla ja kasvuiässä olevat poikaset saavat niistä ruokansa, ne eivät saa silloin oikeaa ravintoa, jota niiden kehitys tarvitsisi. Valkoiset läiskät sorsien höyhenissä ovat usein merkki väärästä ravinnosta: ne ovat saaneet leipä- ja pullamössöä – ne ovat ns. kööpenhaminalaisia sorsia.


Kaupungeissa esimerkiksi varikset saattavat ottaa ravintonsa ihmisten heittelemistä jätteistä (hampurilaispaperit jämineen heitetty kadulle jne.), ja kun näitä roskaruokajätteitä syöneet poikaset kasvavat aikuisiksi, niissä on väripoikkeamia: niissä on valkoista ja olen kuullut kutsuttavan niitä lintuja Mäkkäri linnuiksi. Jotkut Mäkkäri linnut ovat jopa lentokyvyttömiä, koska fyysinen kasvu on mennyt roskaruoalla pieleen.


Leukismi on kaiketi ihan yleistä linnuilla. Leukistisella linnulla osa höyhenistä on valkoisia – tai saattaapa olla kaikki höyhenetkin. Leukistinen lintu ei kuitenkaan ole albiino, vaan ne ovat kaksi eri asiaa.


Tässä postauksessa on yllä samoja kuvia kuin Oudot sorsalinnut –postauksessa (ja juuri samannäköisen sorsan kuvaa Seppo Vuolanto kommentoi), mutta lisäksi joitakin muitakin runsas vuosi sitten kuvaamiani valkoläikikkäitä sorsia.


Kirjoitukseni Oudot sorsalinnut on yksi suosituimmista postauksistani. Sitä yhä käydään lukemassa noin 2 – 20 kertaa viikossa. Toivottavasti oudon näköisiä sorsia havainneet löytäisivät myös tähän postaukseen lukeakseen Seppo Vuolannon mielenkiintoisen näkemyksen.
14 kommenttia:

 1. Täällä Heinolassa niitä on myös kymmenkunta Kymijoella. Samoin olen nähnyt variksen jolla on huomattavasti valkoista höthenpuvussaan. Sorsien ruokinta talvella on hyvä asia, mutta siihen pitäisi saada hieman vaihtelua. Ei pelkkä vanhan vaaleanleivän syönti voi olla kenellekkään hyväksi. Toivottavasti mahdollisimman moni tosiaan löytää tämän postauksen ja saa fakta tietoa noihin muutoksiin linnuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuula.
   Seppo Vuolanto mainitsi siinä kirjoituksessaan, että näitä poikkeavan värisiä sinisorsia on alkanut näkyä Suomessa entistä useammin.

   Luulen, että on hyvä ruokkia talvehtimaan jääneitä sorsia. Sitten keväällä, kesällä ja alkusyksynä, kun on poikasia, ei sorsia pitäisi ruokkia – jotta poikasten ravinto koostuisi siitä mistä pitäisikin. Talvella, sulapaikoissa talvehtiville sorsille, leipä on kai ihan ok lisäruokaa niiden luontaisen ruokavalion lisäksi.

   Anu

   Poista
 2. Kiinnostava juttu tuosta kööpenhaminalaisesta. Tästä sain vahvistusta kesäkuiseen postaukseeni espanjalaisesta sorsasta, joka oli samannäköinen tuon sinun valkokaulaisen kanssa. Siinähän postauksessa myös epäilin kööpenhaminalaiseksi, (vaikka olikin Espanjassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tai sitten tuo ns. kööpenhaminalainen onkin ankan ja sorsan risteymä...

   Poista
 3. Hei,
  Etsin päivällä nimeä Mikkelissä kuvaamalleni oudonväriselle sorsapariskunnalle ja päädyin sivullesi. Molemmilla oli tuollaiset valkoiset "ruokalaput", toinen oli kuparinvärinen ja toinen lähes yksivärinen tumman ruskea. Ehkä nekin olivat "kööpenhaminaisia". En tiedä onko talviruokinta tuolla pikkujoella sallittua, missä sorsat näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Kävin katsomassa ottamasi kuvan. Onpa mielenkiintoisen värinen, kuparinen sorsa!

   Sen verran mielenkiintoinen, että voisitko sen lähettää esim. Birdlifen lintujentunnistus fb-sivustolle ja kysyä, että onko kyseessä kööpenhaminalainen sorsa vai jokin risteymä. Olisi ihan mielenkiintoista, kun Birdlifen tosi asiantuntijat vastaavat! Se fb-sivu on täällä:
   https://fi-fi.facebook.com/Lintujentunnistusapua

   Talvehtimaan jääneitä sorsia on ihan hyväkin ruokkia, mutta keväällä se on syytä lopettaa, sillä siten sorsat hakevat itse luonnosta oikeanlaista ravintoa poikasilleen.
   Anu

   Poista
 4. Tapasin tänään Turussa Förin luona Aurajoessa kaksi tällaista lintua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos havainnon jakamisesta.
   Vaikuttaa siltä, että tällaisia väriviallisia sorsayksilöitä nähdään koko ajan yhä enemmän eri puolilla Suomea.

   Poista
 5. Kuopiossa kuvasin samanlaisen koiraan 21.5.2017
  t. Pasi Tuomainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Pasi.
   Mielenkiintoista, että näitä väriviallisia yksilöitä löytyy joka puolella Suomea - ilmeisesti enenevässä määrin.

   Poista
 6. Tampereella nähty vastaava yksilö 20.1.18 Kiitos tästä postauksesta, selvisi vaakun arvoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun jätit kommentin näkemästäsi yksilöstä.

   Poista
 7. Jokelassa Tuusulassa on kokonaisvaltainen pesue nöitä köpiksiö paloaseman lammella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Mielenkiintoista lukea kuinka näitä köpiksiä on eripuolella Suomea.

   Poista

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)