Eilen ja tänään aamulla Helsingissä kotiparvekkeeltani olen saanut nähdä ja kuulla ohitse lentäviä hanhia. Lentävät pelloille ja ruohikoille, ja taas takaisin jonnekin veden äärelle. Ne alkavat kokoontua syysmuuttoa varten.
On alkanut syksy. Siitä ei enää pääse mihinkään. Palaan takaisin kesään, ja Hailuotoon, jossa läheltä kohtasin rantasipin.
Pesimäaikaan rantasipi yrittää johdattaa vihollisensa pesän seutuvilta pois näyttelemällä raajarikkoa. Se nilkuttaa kuin raajarikko poispäin pesältä ja pyrkii saamaan vihollisensa kiinnostumaan itsestään, jotta vihollinen ei menisi pesälle munia varastamaan. Kun se on saanut mahdollisen vihollisen tarpeeksi kauas pesästä, se lentää nopeasti pakoon, ja myöhemmin takaisin pesälle hautomaan munia. Hymh… Onko tällainen pesän suojeleminen osoitus älykkyydestä, sillä raajarikkoa näytteleminenhän on aika monimutkainen toimintosarja? Tämä toimintamuoto oletettavasti on geneettinen (eikä opittu), mutta mistä se on saanut alkunsa? Miksi juuri tämä raajarikon näyttelemisen keino on tullut osaksi rantasipin toimintamuotoa sen pitkän kehityshistorian aikana? Mielenkiintoinen lintu, josta täytyy yrittää lukemalla saada lisää tietoa ensi talven pimeinä iltoina, kun ei voi olla lintuilemassa ulkona!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)