Translate

tiistai 2. elokuuta 2011

Töyhtöhyyppä

Tämän vuoden kevään ensimmäisen töyhtöhyyppäni näin 13.4. Pelloilla oli vielä hieman lunta ja mietin mahtaisivatko töyhtöhyypät löytää tarpeeksi ravintoa. Ne syövät matoja ja hyönteisiä. Vaan töyhtöhyypät ovat taitavia ruokansa löytäjiä: joka kevät ne tulevat todella varhain ollen muuttolinnuista ensimmäisten joukossa. Osa niistä saapuu maahan jo maaliskuussa. Suomessa pesivät hyypät viettävät talvensa Länsi- ja Lounais Euroopassa. Niiden muuttomatkat eivät siis ole huikean pitkiä verrattuna useimpiin muihin lintujen muuttomatkoihin.


Keväisin töyhtöhyypät esittävät mahtavia lentonäytöksiä ylös ja alas syöksyen ja heittelehtien puolelta toiselle. Sen valkomusta-siivet ovat päistään pyöreähköt. Keväällä lennellessään se laulaa isoäänisesti. Ja, vähempi lintuja tuntevakin helposti tunnistaa töyhtöhyypän! Töyhtö tekee linnusta persoonallisen ja korean. Koiraan töyhtö on pidempi kuin naaraan.



Suomessa töyhtöhyyppä on pesinyt vasta 1800-luvun lopulta alkaen. Laji löysi täältä hyvät pesimäpaikat, sillä se levisi Etelä-Suomesta ihan Lappiin saakka. Töyhtöhyypät ovat kahlaajia ja niinpä ne pesivät kosteilla niityillä, soilla, mutta myös viljelysmailla. Ne tekevät pesänsä maahan, sinne neljä munaa, joita hautovat nelisen viikkoa. Poikaset alkavat lentää, kuinkas ollakaan, noin neljän viikon ikäisinä.

Kun laji levisi Suomeen runsas sata vuotta sitten, sen pesimäkantakin kasvoi huimaa vauhtia. Sitten töyhtöhyyppäkanta alkoikin pienetä 1980-luvulta alkaen. Todennäköisesti maatalouden muuttuminen tehotuotannoksi vaikutti hyyppäkantoihin: isoja peltoja muokataan isoilla koneilla, jolloin hyyppien pesät tuhoutuvat. Karjataloudesta luopuminen muutti peltoja: heinäpellot ja karjapellot vähentyivät, ja töyhtöhyyppäkannatkin alkoivat vähentyä.  Syitä on varmasti muitakin. Toisaalta, töyhtöhyypällä ei enää nykyään mene aivan huonosti. Sen kannat eivät vähentyneet soilla ja vesistöalueilla kuten paikoin peltoalueilta katosi. Onpa jopa laskettu, että kanta olisi alkanut uudelleen nousta 2000-luvulla. Toivotaan sympaattisille töyhtöhyypille pelkkää parasta pesimiseen!




Tätä töyhtöhyyppää kuvasin Sotkamossa heinäkuun 11. päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thank you for your comments.
(Please, do not write links in your comment)